# 76 – Närande och vinkande föda

Osho pratar om NÄRANDE FÖDA och VINKANDE FÖDA och skillnaden är att den mat som vi äter när vi behöver näring är då givetvis närande föda. Jag hade den boken av Osho som heter Själens apotek, men någon har lånat den av mig och inte återlämnat den. Det jag beskriver nu får då bli utifrån den minnesbild som jag har av texten.

Vinkande föda är sådan mat vi äter som tillfredsställer andra behov än näring. Det innebär att om vi kl 22:00 äter en nyttig hårdsmörgås med keso för att vi känner en känsla som vi identifierar som HUNGER men som egentligen signalerar något annat BEHOV så blir det vinkande föda. Kolla gärna Behovslistan

Slutsatsen jag drog av detta och som jag försöker att leva är att om jag äter det kroppen behöver så behöver jag inte hamna i skuld och skam. Även om det ibland slinker ner en chokladbit därför det handlar inte bara om nyttig eller onyttig mat utan om det tillgodoser behovet av näring. Det viktiga är att försöka känna in vilket behov som känslan signalerar. Många gånger så kan behovet kanske vara gemenskap, kontakt, meningsfullhet eller något annat och vi försöker tillgodose detta behov med mat. Givetvis fungerar det inte.

Närande föda är den mat vi äter för att tillgodose behovet av näring.

Maths Blomqvist, som jag refererade när jag skrev om Vattumannens tidsålder, har lärt mig att inte äta 3 timmar innan jag går och lägger mig. Detta för att magen skall få vila under sömnen. Det är ett tips som jag verkligen rekommenderar dig att prova.

Slutligen så hoppas jag att jag får tillbaka min bok eftersom den är slutsåld och finns inte heller på något antikvariat på nätet.

Bild 22

Annonser

6 Responses to # 76 – Närande och vinkande föda

 1. mariaprytz skriver:

  Den där boken skulle jag vilja lägga vantarna på!

  • Jag också. Saknar mitt ex.

   Om du är intresserad, så har jag säkert över 100 av hans 700 böcker på engelska, om du vill låna. För mig bidrar det till förståelse och klarhet.

 2. […] juli 2009 av mariaprytz Det finns mat. Och så finns det näring. Göran Viren Sjögren skriver i sin blogg: …Om jag äter det kroppen behöver så behöver jag inte hamna i skuld och skam. Även om […]

 3. […] 12.00 och jag hade varit hemma från jobb i över 4 timmar. Jag som brukar vara duktig med att inte äta något tre timmar före man ska sova. Det sket sig totalt […]

 4. vilsnagiraffer skriver:

  Se på tusan. Nu har jag lärt mig något nytt.
  Trackback…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: